Blackwater : världens mäktigaste privatarmé

Bli först med att recensera denna produkt

Skickas inom 1-2 arbetsdagar

Tillgängligt: Slut i lager

39 kr

Översikt

Historien om Blackwater börjar med ett militärt träningsläger 1996. Drygt tio år senare har den privata organisationen tillräcklig militär styrka för att kunna störta många av världens regimer - och arbetar på uppdrag från bland annat USA:s regering.
Blackwaters framgångssaga är en berättelse om krigets, demokratins och statsskickets framtid. Från det första träningslägret tas vi med på en resa via guldkantade kontrakt efter 11 september 2001 och en räd i det orkanhärjade New Orleans till Bagdads blodbestänkta gator där fyra förkolnade Blackwatersoldaters lik hängdes upp under en bro.
Jeremy Scahill är journalist. De flesta av hans alster har kommit att handla om Irak, forna Jugoslavien och Nigeria.

Detaljer

Nya företag har växt fram på grund av USA:s krig mot terrorismen men inget annat har fått uppleva samma raketsnabba uppstigning mot makt, rikedom och berömmelse som Blackwater. På mindre än ett decennium har det växt från sin blygsamma begynnelse i North Carolinas träskmarker till att bli ett slags "hedersvakt" för Bushadministrationens "globala krig mot terrorismen".

Blackwater har kontrakt med USA:s regering på militära uppdrag för mer än 500 miljoner dollar - och då ingår inte de hemliga uppdrag (med hemlig budget) man åtagit sig för amerikanska underrättelseorganisationer, privatpersoner eller utländska regeringar. Som en amerikansk kongressledamot anmärkt, har Blackwater tillräcklig militär styrka för att kunna störta många av världens regeringar.

Blackwaters framgångssaga är en berättelse i det militärindustriella komplexets historia. I grunden är det också historien om krigets, demokratins och statsskickets framtid. Berättelsen börjar 1996, när Blackwaters visionära skapare öppnade ett privat militärt träningsläger för att "uppfylla den framtida efterfrågan på privatisering av vapenträning och liknande säkerhetsutbildning", fortsätter med de många guldkantade kontrakten efter 11 september, en räd i det orkanhärjade New Orleans, och leder fram till Bagdads blodbestänkta gator där Blackwatersoldaternas lik hängdes upp under en bro.

I maktens boningar i Washington välkomnas Blackwaters ledning som de nya hjältarna i kriget mot terrorismen. Men historien om världens mäktigaste legoarmé börjar långt bort från dagens slagfält, i den sömniga småstaden Holland i Michigan, där Erik Prince föddes i en högerkristen familj.

Mer information

ISBN 9789113022116
Förlag Norstedts
Författare Jeremy Scahill
Bandtyp Övrigt
Upplaga 1
Språk swe
Mediatyp Bok